Saç Dökülmesi
Saç dökülmesi günümüzde en yaygın karşılaşılan kozmetik problemdir. Hem kadınları hem erkekleri etkileyen bu problemde cinsiyete göre nedenlere bakacak olursak;
- Erkek tipi saç dökülmesinde; başın tepe kısmında, verteks bölgesinde ve şakak bölgesindeki saçların incelmesi, zayıflayıp ve güçsüzleşmesi ardından dökülmesi mevcuttur. Kişinin sadece saç çizgisi geriye doğru kaymakla kalmaz zamanla bu dökülme daha geniş bir alana yayılır. Erkek tipi dökülme 20’li yaşlarda başlar ve hızlıca 35 yaşına dek devam eder. Fakat o yaşlarda genellikle dikkate alınmaz ve zamanla dökülmeler devam ederken sonuç ciddi boyutlara kadar ulaşır. Erkek tipi saç dökülmesi özelliğini kişi anne ve babasının genetiğinden alır. Eğer genetik olarak saç dökülmeleriniz var ise var olan saçı korumak için mutlaka saç tedavilerinden yararlanmanız gerekir.
- Kadın tipi saç dökülmesi; erkeklerden farklılıklar gösterir. Kadınlarda saç dökülmesi daha çok hormon değişikliklerinin yoğun olduğu ergenlikten sonra, doğumdan sonra ya da menopoz döneminde belirginleşir. Ayrıca; metabolik değişimler, beslenme, stresin yanı sıra kimyasal madde içeren saç boyları ve saç bakım ürünlerinin sıkça kullanılması da saç dökülmesini tetikleyen faktörler arasındadır. Erkek tipi saç dökülmesine oranla kadın da saç dökülmesi daha azdır. Erkelerde kelleşme söz konusu olurken bu kadınlarda yok denecek kadar azdır.
Saç dökülmesinin erken dönemlerinde PRP, büyüme hormonu, vitamin ve kök hücre içeren saç mezoterapileri dökülmeyi yavaşlatabilse de çözümü saç ekimidir.
Saç ekimi
Saç ekimi, kişilerde saçların yoğun bölgelerden alınarak dökülme sonucu seyrekleşmiş olan bölgelere nakledilmesi işlemidir. Saç ekimi içim kaynak olarak (donör bölge) ense bölgesindeki dökülmeye dayanıklı alan kullanılır. Saçsız bölgeye nakledilmek üzere 1-5 saç kökünü içeren saç kökü topluluğuna greft denir. Kişinin saç dökülmesinin boyutuna bağlı olarak bir nakil işleminde 2000-4000 greft kullanılabilir. Daha fazla greft alınması gereken durumlarda işlemin birden fazla seansa bölünmesi tercih edilir. Burada yaygın olarak kullanılan sınıflama Norwood sınıflamasıdır.

Saç ekimi isteğe göre sedoanaljezi altında yapılabilse de lokal anestezi altında yapılan bir işlemdir. Hem yeterli sterilitenin sağlanması hem de anestezi kontrolü açısından uzman bir ekiple hastane şartlarında yapılması gereklidir.
Fue saç ekiminin temel aşamaları
Saç ekim operasyonu üç temel aşamada gerçekleştirilir;
1. Saç köklerinin toplanması
Greftlerin alındığı bölge (donör bölge) işlem için hazırlandıktan sonra saç kökleri FUE motoru (özel üretilmiş bir mikromotor) ile tek tek toplanır. Bu esnada köklerin zarar görmemesine özen gösterilir. Greft adı verilen bu köklerin her biri ortalama 2-3 kıl içerir.
2. Kanalların açılması
Kanalların, bulunduğu bölgeye göre doğru büyüklükte, derinlikte ve eğimde açılması nakledilen saçların çıkma oranını etkiler. Ekilecek saç kökü büyüklüğüne ve uzunluğuna uygun kanal açılmasına dikkat edilmelidir. Açılan kanalın açısı ekim yapılan yere göre ayarlandığında en doğal görünümün elde edilebilmesine yarar sağlar.
3. Köklerin açılan kanallara ekilmesi
Son aşamada toplanan kökler açılan kanallara saçın ekileceği yere göre 40-45 derecelik açılarla teker teker yerleştirilir ve saç ekimi operasyonu tamamlanır.
Bu işlemde herhangi bir kesi mevcut değildir. Hasta sadece lokal anestezik uygulanması sırasında uygulanan anestezik maddeyi ve iğne deliğini hisseder. Daha sonra işlemin yapıldığını hisseder fakat acı hissetmez.
Öneriler ve önlemler
Saç ekimi öncesi
- Sürekli kullanılan ilaçlar konusunda doktorun bilgilendirilmesi ve gerekirse kanamayı artıracak ilaçların (aspirin ve NSAİ ağrı kesiciler, c vitamini) 2 hafta önceden kesilmesi,
- Alkol alımının saç ekiminden 2 hafta öncesinden en az miktara indirilmesi
- Saç ekimi sonrası giymek üzere baştan geçirilmesi kolay (geniş yakalı veya fermuarlı) kıyafetler getirilmesi,
- saç ekimine gelirken var olan saçların daha sağlıklı değerlendirilmesi için tıraş olmadan gelinmesi,
- sürekli tedavi görülen hastalık, alerji ve geçirilmiş ameliyatlar açısından saç ekim ekibinin doğru şekilde bilgilendirilmesi önerilir.
SAÇ EKİMİ SONRASI
- Saç ekimi sonrası bakım operasyondan sonra ayrıntılı şekilde anlatılacaktır. Unutulmamalıdır ki saç ekimi sonrası bakım en az operasyon kadar önemlidir.
- Ameliyattan sonraki ilk 2-3 günde başa gelebilecek travmalardan korunulmalıdır.
- İlk 3 gün kafa bölgesine su değdirilmeden vücut duşu alınabilir. Üçüncü günden sonra klinikte kafa yıkaması yapılacaktır.
- İlk 10 günlük süreçte ensedeki saç alınan kısmı tahriş edecek yakası dar kıyafetlerden kaçınmalı; fermuarlı ya da düğmeli kıyafetler tercih edilmelidir.
- Ameliyattan sonra önerilen ilaçların kullanımı sırasında alkol alınmamasına özen gösterilmelidir.
- Yüz bölgesinde şişliklerin en az seviyeye indirilmesi için, ayakta veya kitap okur pozisyonda uzun süre kalmamaya özen göstermelisiniz.
- Şişlik oluşması endişe edilecek bir durum değildir. Operasyondan 3 gün sonra oluşabilir fakat 3 gün içerisinde de yok olacaktır.
- Operasyondan sonra sırt üstü pozisyonda yatılmalı ancak yine de yatak ve yorgana sürtünmeye dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Operasyondan sonra ense kısmında var olan bandaj üzerine yatıldığında tahrişi engeller, ağrı vermez, korur.
- Şişliğin oluşmaması için çok fazla tuzlu gıdalar tüketilmemesi önerilir.
Saç ekimi sırasında PRP desteği
Kendi kanınızdan uygun yöntemlerle elde edilen Platelet Rich Plasma uygulaması, cilt gençleştirmede, ortopedide eklem içi uygulamalarda yaygın şekilde kullanılmaktadır. FUE yöntemi ile saç ekimi operasyonlarına PRP eklenmesi; saç büyüme süresini hızlandırmakta, donör alanın yara iyileşmesini hızlandırmaktadır. Ayrıca cansız ve ince olan saç tellerinin uzamasını, kalınlaşmasını ve canlı bir görünüme kavuşmasını sağlayarak saç yoğunluğunun artmasını desteklemektedir. Ekilen saçların canlılık süresini uzattığı da gösterilmiştir.