Karın Germe

Karın Germe Ameliyatı (Tummy-Tuck)

Hızlı ve sık kilo alıp verme, geçirilmiş hamilelikler, hormonal bozukluklar ve obezite cerrahisi sonucunda karın bölgesi derisinin sarkması, inatçı yağ birikimi ve cilt çatlaklarının oluşumu ayrıca karın kaslarının gevşemesi (diastazis rekti) mümkündür. Karın germe ameliyatı; karın bölgesinde rahatsızlık veren sarkmaların çıkarılması böylece gergin ve düzgün bir karın görünümü oluşturmak için yapılır. Karın germe ameliyatına gerekirse yağ alımı (liposuction) ve karın kaslarının dikilmesi (diastazis rekti onarımı) eklenebilir.

Karın germe ameliyatlarında göbek üstü ve altı bölgedeki orta ve alt karın derisi fazla yağ dokusu ve sarkmış olan kısım ile birlikte çıkarılır. Eğer gevşemiş ve yanlara doğru açılmış kaslar var ise dikiş yardımı ile gerginleştirilir. Bu şekilde karında mevcut çıkıntılı bombelik de giderilmiş olur.

Eğer hastanın ihtiyacı varsa karın alt bölgesinde dikiş yanlardan uzatılarak popo üzerindeki fazlalıklar da alınabilir. Böylece karın ve alt sırt bölgesindeki bütün fazla cilt çıkarılarak 360 derece tüm vücudun gerginleştirilmesi mümkün olmuş olur.

Karın germe ameliyatına karar vermeden önce eğer hasta kilolu ise zayıflayıp ideal kiloya düşmesi önerilir. Kilolu hastalarda karın derisi kalınlığı da fazla olduğundan, normal kilodaki hastalar kadar iyi sonuçlar elde etmek kolay değildir. Bu nedenle önce diyet ve egzersiz önerilir. Egzersiz ve diyetle kilo verdikten sonra sarkmalar için gelen hastalar en uygun hasta grubu arasında yer alır.

Deri ameliyat sırasında yukarıdan aşağı gerildiği için, bikini bölgesinde kalan eğer mevcut ise eski sezeryan skarının olduğu alanda yatay yönde bir skar (yara izi) kalmaktadır.

Karın derisi yukarıdan aşağı doğru gerildiği için göbek hizasının altında kalan doğum çatlaklıkları dışarı alınan deri üzerinde kalarak ortadan kaldırılabiliyor.

Vücut ağırlık dağılımına göre normale yakın ancak yapılan spor ve perhize rağmen karında kalan yağ ve deri fazlalıklarından rahatsız olan kişiler uygun adaydır. Birkaç doğumdan sonra karın derisinde gevşeme ve sarkma oluştuysa veya deri elastikiyetini kaybettiyse karın germe ameliyatı tavsiye edilir.

Bu uygulama gevşemiş ve sarkan derinin gerilmesi ile yapıldığı için tekrar hamile kalınması bu bölgenin tekrar sarkması ile sonuçlanabileceği için tavsiye edilmez. Çocuk sahibi olmak isteği devam eden  bayanların karın germe ameliyatı kararı vermeden önce doktoruyla bu konuyu tartışması doğru olacaktır.

Ameliyat süreci

Ameliyat zorluk derecesine göre 3-4 saat sürebilir. Ameliyata başlanmadan önce hastaya hafif bir sedasyon uygulanır ve akabinde alınacak bölgenin genişliğine göre epidural veya spinal (belden uyuşturma) anestezi veya genel anestezi ile ameliyatın yapılması mümkündür.

Karındaki deformiteye bağlı olarak total veya mini karın germe(sadece göbek altı) ameliyatı yapılabilir.  Total abdominoplastide karın bölgesinde sarkma ve yağlanma belirgin, karın kasları ayrışmasının ileri boyutta olduğu durumlarda düşünülür. Yağlanma ve sarkma durumu göbek altı bölgesinde sınırlıysa bu durumda mini abdominoplasti düşünülür.

Bu ameliyatla aşağı doğru sarkmış olan göbek deliğinin yeri de değiştirilebilir. Göbeğin yeri değiştirilecekse göbek çevresinde ve iç çamaşırı bölgesinde kalacak şekilde izler olabilir. Karın germe ameliyatı ile karındaki çatlaklar tümüyle geçmese de büyük kısmı düzelmiş olur.

 

Ameliyat sonrası

Ameliyat sonrası karında birkaç gün ödem, ağrı ve gerginlik hissedilebilir. Hem hastanede yattığınız süre içinde hem de evdeki takip sürecinizde doktorunuz size uygun ilaç uygulaması ile konforunuz artıracaktır. Hastaların erken dönemde yürümesi ödemlerinin azalması ve olası yan etkilerden korunmak için önemlidir. Ameliyat sahasında kan ve doku sıvısının birikmesine engel olmak için yerleştirilen drenler üç ila dört gün içinde çıkarılır. Hastanede kalış süresi bir-iki gündür. Dikişlerin çoğu gizli dikiş olduğu için alınmasına gerek yoktur. Sargılar azaldıktan sonra hastaya korse giydirilir. Bu korsenin giyilme süresi operasyon alanının genişliğine göre 1-1,5 arasında olur.

Hastalara özellikle ilk birkaç gün dikiş hattında gerginlik oluşmasın diye öne doğru eğilerek yürümesi, uyku esnasında da arkasına veya ayaklarının altına yastık koyarak dikişlerini germeden uyuması önerilir.

Ameliyat olan hastaların bazıları 2 hafta gibi bir süre sonra işine başlayabiliyor. İyileşmenin tamamlanması birkaç hafta sürebilir. Karın bölgesinde olan dikiş izleri belirgin bir pembelikten sonra solmaya başlar ve belirginliği azalır. Doktor kontrolleri sonrası karın kaslarını çalıştıracak hafif egzersiz tavsiye edilir.

Karın germe ameliyatları sonrası özellikle sigara içenlerde, diyabetik hastalarda, ek sistemik hastalıkları olanlarda veya çeşitli yara iyileşme problemleri olan hastalarda yara yerinin iyileşmesinde sorunlar ortaya çıkabilir. O nedenle hastalara ameliyat öncesi ve sonrası onbeşer gün boyunca sigara içmemesi, varsa diabetik diyetine özen göstererek kan şekeri düzenlenmesine özen göstermesi, tansiyon yüksekliklerini kontrol altında tutması önerilir.

Karındaki şişliklerin tamamen geçip karnın istenen hali alması ortalama 6-12 aya varabilir. Karın germe ameliyatından sonra hastaların aşırı kilo alımından kaçınması gerekir.

Kol ve Bacak Germe

Kol ve bacak bölgesinde aşırı kilo alıp verme sonrasında, ileri yaşlarda ve obezite cerrahisi sonrasında derinin elastikiyetinde azalma sonucu olan sarkmalarda veya daha erken yaşlarda genetik yatkınlığa bağlı durumlarda kol ve bacaklarda sarkma, çatlaklar görülmesi olasıdır.

Kol ve bacaklarda deri altı destek dokusunun gevşemesi ve azalması, yağ dokusunun aşırı ve uygun olmayan oranlarda birikimi gibi durumlar kol ve bacaklarda bu ameliyat ihtiyacını doğurabilir.

Kol ve bacak germe ile daha gergin, genç görünümlü kol ve bacaklara sahip olabilirsiniz.

 

Kol ve bacak iç kesimlerde uygun bölgelerden yeterli uzunlukta kesiler yapılarak fazla ve sarkık olan cilt ve cilt altı dokular çıkarılır. Ameliyat sonucunda vücutta görünmeyen yerlerde ince şerit gibi iz kalabilir. Bu izler genelde kollar için dışarıdan bakıldığında en az görünen yerler olan koltuk altına yakın bölgede ve kolun iç kısmında olur. Bacak germe için ise kasık bölgesi, bacak iç kısmında ve kalçanın altındaki kıvrım bölgesine gizlenir. Kol germe ameliyatı ile birlikte sıklıkla liposuction ameliyatı da yapılır. Bu sayede deri altı yağ dokusu daha çok azaltılıp daha fazla sarkmış deri de çıkarabilme ve görünümün güzelleştirilmesi mümkündür.

Genel anestezi altında kol germe ameliyatı 2-3 saat kadar, bacak germe ise 2.5- 4 saat kadar sürer.

Ameliyat sonrası ilk günler ağrılı olacaktır. Uygun ağrı kesici kullanımı ile ağrı giderilir. Gün geçtikçe ağrılar tamamen azalır. İlk günlerde kollar ve bacaklarda gerginlik hissi ile şişlik de olur. Bu süreçte şişkinlikleri azaltmak amacıyla el ve ayakların yüksekte tutulması önerilir. Hasta, genelde 1-2 gün hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir.

Ameliyattan sonrası şişlikler ve morluklar birkaç haftada düzelir. Hastalar ameliyat sonrası 7-10 günde işlerine dönebilir. Ancak hastalara bir ay boyunca uygun korse kullanımı önerilir. Aynı süreçte ağır egzersizden uzak durmak, kol ve bacaklarınızı aşırı germemek gerekir.

Tüm şişliklerin geçmesi, kol ve bacaklarınızın istenilen son halini alması 6 ay ila 1 yılı bulur.